Chociaż istnieje osiem różnych witamin z grupy B, niektóre z nich cieszą się większym zainteresowaniem niż inne. Podczas gdy witamina B12 jest często podkreślana ze względu na jej rolę w utrzymaniu zdrowej krwi i komórek nerwowych, witamina B6, znana również jako pirydoksyna, ma tendencję do latania pod radarem.
Jak większość witamin z grupy B, B6 jest niezbędna, co oznacza, że twój organizm nie może jej syntetyzować – musisz pozyskiwać ten ważny mikroelement z diety. Czy otrzymujesz wszystko, czego potrzebuje twój organizm? Warto o to zapytać, szczególnie jeśli jesz mniej pewnych pokarmów z powodów zdrowotnych lub środowiskowych.
Co robi B6 w twoim ciele
Witamina B6 odgrywa rolę w ponad 100 reakcjach enzymatycznych w organizmie. Pomaga organizmowi rozkładać białka, węglowodany i tłuszcze, które budują mięśnie, dostarczają energii i spełniają wiele istotnych zadań. Witamina B6 pomaga również
utrzymaniu dobrego funkcjonowania Twojego systemu odpornościowego
tworzyć ważne substancje chemiczne sygnalizujące pracę mózgu (neuroprzekaźniki), w tym serotoninę i dopaminę
wytwarzać hemoglobinę, białko odpowiedzialne za przenoszenie tlenu w czerwonych krwinkach.
Problem z niedoborem B6?
Ostatnie badanie wykazało, że prawie 13% Amerykanów może mieć niedobór witaminy B6, na podstawie poziomu we krwi biologicznie aktywnej formy witaminy (pirydoksal 5-fosforan). Naukowcy zauważyli, że współczynnik zgonów może być nieco wyższy u osób z niewystarczającym lub niedoborowym poziomem B6. Ważne jest jednak, aby umieścić te ustalenia w kontekście.
„Są to prawdopodobnie ludzie, którzy mają ogólnie diety niskiej jakości, więc trudno jest stwierdzić, że nieodpowiednia witamina B6 jest winna”, mówi dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Porady jak uzyskać wystarczającą ilość witaminy B6
Chociaż ryby, nabiał i drób są jednymi z najbogatszych źródeł B6, witamina ta znajduje się również w fasoli, orzechach oraz wielu owocach i warzywach. Więc jeśli jesz wysokiej jakości dietę, która zawiera świeże, nieprzetworzone pokarmy, prawdopodobnie otrzymujesz odpowiednią ilość witaminy B6, mówi dr Willett.
Ale coraz częściej niektórzy ludzie zaczęli ograniczać mięso, nabiał i ryby z powodów zdrowotnych lub środowiskowych. „Jeśli nie zastąpią tych utraconych kalorii zdrowym, roślinnym białkiem, takim jak rośliny strączkowe i orzechy, mogą być narażeni na nieodpowiedni poziom witaminy B6” – mówi dr Willett.
